Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. ING treft megaschikking bij 4 witwaszaken: prijskaartje €775 miljoen

Grootbank ING heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie, naar aanleiding van witwaspraktijken die zich tussen 2010 en 2016 hebben afgespeeld. De totale kosten voor de bank bedragen liefst 775 miljoen euro.

ING erkent hiermee tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen. De bank geeft aan het ten zeerste te betreuren dat deze fouten klanten in staat stelden om accounts van ING Nederland te misbruiken.

2. Grens NHG-Hypotheek naar €290.000 in 2019: vooral iets voor oversluiters

De voorgenomen verhoging van de maximale grens voor hypotheken met een NHG-garantie is waarschijnlijk vooral interessant voor huiseigenaren die hun hypotheek willen oversluiten, stelt De Hypotheekshop in de nieuwsbrief van deze week.

Afgelopen week werd bekend dat de maximale hoogte van een hypotheek met NHG-garantie in 2019 naar 290.000 euro gaat, 25.000 euro méér dan dit jaar. De NHG levert een verzekering voor banken tegen wanbetaling. “Hypotheken met deze garantie hebben daardoor meestal een wat lagere rente”, aldus De Hypotheekshop.

3. Strijd om dominantie bitcoin vs ethereum

De strijd tussen de nummers één en twee op de cryptomarkt lijkt heviger te worden: de bitcoin versus ethereum. Sinds eind 2017 kun je op Amerikaanse derivatenbeurzen handelen op termijncontracten voor de bitcoin. Met deze zogenoemde futures kan ook op koersdalingen worden gespeculeerd. Naar verluidt overweegt de beurs CBOE nu ook dergelijke contracten voor ethereum te introduceren.

Wall Street-analist Tom Lee denkt dat de bitcoin juist kan profiteren van de komst van ethereum-futures, omdat speculanten die gokken op koersdalingen van cryptomunten niet meer ‘noodgedwongen’ voor de bitcoin kiezen, maar zich ook op ethereum kunnen richten.

Lees op finanzen.nl de bredere analyse over de strijd tussen de bitcoin en ethereum »

4. Schiphol moet zich flink in de schulden steken voor nieuwbouw

Luchthaven Schiphol bouwt de komende jaren aan een nieuwe terminal en pier en moet groot onderhoud plegen aan een aantal bestaande pieren. Daarvoor moet Schiphol zich volgens De Telegraaf diep in de schulden steken. De kosten bedragen in totaal 4 miljard euro.

Volgens een woordvoerder van de luchthaven kan de nieuwbouw gefinancierd worden uit de operationele kasstroom in combinatie met het uitgeven van additionele schuld. Op dit moment bedraagt de schuldenlast van Schiphol al 2,1 miljard euro.

5. Slechts een op de vijf Nederlandse bedrijven bereidt zich actief voor op de Brexit

Veel Nederlandse bedrijven maken zich wel zorgen over de Brexit, maar verwachten niet dat ze er zelf door worden geraakt. Slechts een op de vijf bedrijven bereidt zich actief voor op de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens minister Sigrid Kaag van Internationale Handel is dat te weinig. Zij roept ondernemers op de gevolgen voor zichzelf goed in kaart te brengen.

6. Piloten KLM zien af van stakingen na bereiken cao-akkoord

Maandag bereikte de pilotenvakbond VNV toch een akkoord over de nieuwe cao voor KLM-piloten. De werkdrukverlichting gaat eerder in. Met het akkoord is de dreiging van stakingen voorlopig van de baan.

7. Nederlandse managers minder scherp dan Duitsers en Zweden: dat kost de industrie geld

De Nederlandse industrie laat veel geld liggen door slecht georganiseerd management, concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en RaboResearch in een dinsdag gepubliceerde studie. Scherper management zou 4 procent extra omzet en 7 procent extra winst kunnen opleveren.

Vooral bij het stellen van doelen en het personeelsmanagement scoren Nederlandse managers relatief zwak, vergeleken met bijvoorbeeld Duitsers en Zweden. Internationaal komt Nederland uit op een zesde plek in het onderzoek.

(klik voor uitvergroting)

8. Vanaf 2020 moet wetenschappelijke literatuur gratis beschikbaar zijn

Elf EU-landen, waaronder Nederland, willen de macht van wetenschappelijke tijdschriften breken. Vanaf 2020 moet al het onderzoek dat met belastinggeld gefinancierd is gratis beschikbaar zijn, schrijft de Volkskrant. Nu moeten onderzoekers, artsen, ziekenhuizen en andere instellingen nog peperdure abonnementen afsluiten op tijdschriften als Nature en Science.

“Er is in de huidige digitale wereld geen enkele goede reden om welk op abonnementen gebaseerd zakenmodel dan ook te handhaven”, aldus de club van elf. “Wetenschap hoort niet te worden opgesloten achter betaalmuren.”

9. Nieuwe voorman MKB-Nederland trekt meteen van leer tegen afschaffing dividendtaks

Maandag koos belangenclub MKB-Nederland ondernemer Jacco Vonhof tot nieuwe voorzitter. Die gaf tegen De Telegraaf onmiddellijk aan dat middelgrote en kleine bedrijven niets op hebben met de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting door het kabinet-Rutte 3. Dit terwijl zusterorganisatie VNO-NCW, die opkomt voor de belangen van het grootbedrijf, juist vóór is.

Vonhof pleit ervoor om de dividendbelasting niet af te schaffen, maar in plaats daarvan de loonkosten voor bedrijven en werknemers fors te verlagen. Daar profiteren zowel ondernemers als werkenden van, via lagere loonkosten en een hoger nettoloon.

10. Argentinië schrapt groot aantal ministeries om de financiële problemen te lijf te gaan

Een rente-aanpassinkje? De kaasschaafmethode om te bezuinigen? De Argentijnse president Mauricio Macri ziet niks in dat soort halve maatregelen om de financiële problemen van zijn land te lijf te gaan. Hij kondigde in een noodplan aan het aantal ministeries drastisch terug te gaan dringen om de kosten van zijn regering te drukken. Ook verhoogt hij de belastingen op de export van onder meer soja.

Argentinië heeft te kampen met economische problemen en gaat ook gebukt onder de stevige daling van de peso. De munt verloor dit jaar al 50 procent van zijn waarde.

11. Een woedende Poetin is blijkbaar geen koele kikker

De Russische president Vladimir Poetin staat bekend als ijskoud figuur. Maar tijdens een ruzie met de Oekraïense president Porosjenko liepen de emotie zo hoog op, dat hij een blunder maakte. Dat schrijft althans François Hollande in een boek over zijn tijd als president van Frankrijk.

Poetin zou in de verhitte discussie met Porosjenko in 2015 zich hebben versproken en hebben laten doorschemeren dat er Russische troepen in het oosten van Oekraïne waren, iets dat hij tot dan toe altijd had ontkend.

12. Thierry Baudet is verliefd en verloofd

Thierry Baudet is geen vrijgezel meer. De 35-jarige leider van Forum voor Democratie is verliefd op de 22-jarige freelance fotografe Davide Heijmans, maakte hij bekend via Instagram. “Na bijna twee jaar om elkaar heen te hebben gedraaid heeft de liefde tussen Davide en mij de afgelopen maanden vleugels gekregen. We zijn verliefd. En verloofd.”

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Sollicitatiegesprek verknald? Dit kun je doen. - Je komt niet altijd even goed uit de verf tijdens een sollicitatiegesprek. Op sommige vragen heb je nu eenmaal niet altijd het juiste antwoord paraat. Heb je er voor je gevoel echt een potje van gemaakt, denk dan niet dat al je kansen verkeken zijn. “Stuur gewoon een mail om je fout recht te zetten”, zegt loopbaancoach Alison Green. Daarin geef je opnieuw aan waarom je op de baan solliciteert. Vervolgens ga je in op de vraag waarbij je de mist in ging. “Na ons gesprek bedacht ik me dat ik op vraag X had moeten vertellen over Y. Ik realiseerde me dat ik de vraag verkeerd had begrepen en dat wilde ik even rechtzetten.” Volgens Alison sla je hiermee twee vliegen in een klap, omdat je tegelijkertijd punten scoort op herkenbaarheid en vriendelijkheid. - Meer weten? Check link in bio of Businessinsider.nl “Dit kun je doen na afloop van een sollicitatiegesprek” - 📸: @unsplash - #solliciteren #baan #werk #carriere #recruitment #bedrijven #job #jobinterview

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op